Informare:  pentru cetățenii orașului Costești

Anunțuri

Cabinet primar

Informare:  pentru cetățenii orașului Costești

Având în vedere evenimentele din ultimele zile, mă simt obligat să vă comunic următoarele:

Doresc să vă mulțumesc că ați participat în data de 31 mai 2024 la evenimentele organizate cu ocazia  ,,zilei copilului “ și ,,ziua orașului Costești “ de autoritățile publice locale.

Au participat la aceste activități peste 500 de copii, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, și peste 2000 de adulți.

Mi-am dorit ca acest eveniment, organizat de primarul orașului Costești, să nu fie politizat, dar membrii unui partid politic din oraș și multe comune învecinate, îmbrăcați în echipament albastru și galben, cu sigla de partid și dotați cu vuvuzele, au încercat să profite de acest eveniment.

De câteva luni, o serie de așa ziși politicieni denigrează instituția primarului, folosindu-se de conturi false pentru inducerea în eroare a cetățenilor și pentru a-și crea un avantaj electoral.

Vă informez că au depășit orice limită a bunului simț și chiar legală, folosindu-se o fotografie a mea în cabinetul de primar și au creat un cont fals pe numele meu, Ion Baicea, au scris în numele meu date necorespunzătoare adevărului, în scopul producerii unei consecințe juridice.

Crearea unui cont pe o rețea de socializare, prin folosirea numelui și a datelor de identificare ale unei alte persoane, ar putea părea pentru mulți, un gest inofensiv, dar în realitate, ar putea  conduce la atragerea răspunderii penale, respectiv a unei pedepse.

Potrivit dispozițiilor articolului 325 din Codul penal, „fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Din Comunicatul ICCJ reiese că fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului (Facebook, Whatsapp, LinkedIn, Instagram, etc), folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Instituția primarului a comunicat numai pe pagina de Facebook a Primăriei orașului Costești, o pagină oficială cu date reale.

Eu, personal, n-am pagină de Facebook și o să continuăm împreună comunicarea pe pagina oficială.

Mă delimitez de orice persoană care aplică violența cibernetică, inducerea în eroare pentru orice scop de pe aceste conturi false pe rețelele de socializare.

Cu prietenie,
Primarul orașului Costești
Ion Baicea

Print Friendly, PDF & Email