REGULI ȘI MĂSURI DE PREVENIRE PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU ȘI RĂSPÂNDIRE  SARS COV-2 , PREMERGATOR ȘI PE TIMPUL SĂRBĂTORILOR PASCALE

Situații de urgență

REGULI ȘI MĂSURI DE PREVENIRE PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU ȘI RĂSPÂNDIRE  SARS COV-2 , PREMERGATOR ȘI PE TIMPUL SĂRBĂTORILOR PASCALE

 

Ținând cont că „în toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase” (art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența credincioșilor.

  Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim:

  • dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcașul de cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura și nasul;
  • asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane, în interior, și 1,5 m între persoane, în exterior.
  • Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulți voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.
  • Preoții vor aduce, din timp, la cunoștința credincioșilor programul evenimentelor religioase și prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.
  • Preoții parohi, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.
  • Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).
  • Respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor astfel:
    • Desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează la interior, limitarea accesului credincioșilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult;
    • În situația desfășurării slujbelor religioase în interiorul lăcașurilor de cult, se vor menține fixate în poziție deschisă ușile de acces/evacuare în/din biserica și se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele și mobilierul(scaune, bănci) din zona centrala a bisericilor, care nu sunt fixate ferm pe pardoseala, cu excepția celor folosite de preoți;
    • În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile de lemn nu se va permite aglomerarea credincioșilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici , au căile de evacuare insuficiente și prezinta un risc foarte mare de incendiu.
    • Efectuarea unui control riguros prin grija factorilor de conducere de la biserici, pentru înlăturarea oricărei surse de inițiere a unui incendiu;
    • Instruirea de către preoți, a participanților la slujbe asupra necesitații păstrării calmului și evacuării în ordine a lăcașului de cult în cazul producerii unui incendiu.

PREȘEDINTELE

COMITETULUI LOCAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

AL ORAȘULUI COSTEȘTI

Primar,

Ing. Ion BAICEA

Print Friendly, PDF & Email