Atenționare privind pericolul epidemiei de Pesta Porcină Africană în rândul efectivelor porcine din Argeș

deVlădescu Cristian

Atenționare privind pericolul epidemiei de Pesta Porcină Africană în rândul efectivelor porcine din Argeș

Pesta porcină africană

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ CEA MAI PERICULOASĂ BOALĂ LA PORC !!!

 

  • VIRUSUL NU AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA OMULUI!
  • NU EXISTĂ VACCIN PENTRU ACEST VIRUS!
  • VIRUSUL ESTE FOARTE PUTERNIC, MORTALITATEA PORCILOR FIIND DE 100%!
  • PORCUL CONTAMINAT MOARE SIGUR!

Virusul rezistă:

    • 6-10 zile în fecalele de porc;
    • 10 săptămâni în cadavre;
    • 3-6 luni în carnea sărată şi afumată;
    • 6-12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros;
    • 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC;
    • 6 ani în sângele congelat;
    • Peste doi ani în carnea congelată.

    Virusul este inactivat de la 80ºC.

    EXPLOATAȚIA SĂ FIE ÎMPREJMUITĂ;VOR FI INTERZISE VIZITELE ÎN FERME FĂRĂ O DEZINFECȚIE CORESPUNZĂTOARE ;
  • ESTE INTERZIS PERSONALULUI ANGAJAT SĂ DEȚINĂ PORCI ÎN GOSPODĂRIA PROPRIE SAU SĂ INTRE ÎN CONTACT CU ALȚI PORCI;
  • LA INTRAREA ÎN EXPLOATAȚIE SĂ SE RESPECTE REGULILE SANITAR – VETERINARE;
  • TOATE MIJLOACELE DE TRANSPORT SĂ FIE RIGUROS DEZINFECTATE;AMENAJAREA OBLIGATORIE A FILTRULUI RUTIER ȘI A FILTRELOR SANITARE ÎN FERMĂ PENTRU PERSONAL;
  • ACCESUL ÎN FERMĂ SE FACE DOAR PRIN FILTRE;
  • MĂSURI ÎN CAZ DE SUSPICIUNE DE PPA

    ANSVSA se asigură că sunt instituite măsuri de investigare pentru confirmare ori infirmarea prezentei bolii Atunci când ANSVSA consideră că prezenta pestei porcine africane într-o exploatatie nu se poate infirma, exploataţia trebuie imediat plasată sub supraveghere oficială şi dispune următoarele măsuri:
  • – efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porci din exploataţie;
  • – menţinerea în adăposturi a tuturor porcilor din exploataţie şi interdicţia mişcării;interzicerea intrării porcilor în exploataţie sau ieşirea lor din aceasta. 
  •  interzicerea ieşirii din exploataţie a cărnii, a produselor din carne de porc, a materialului seminal, a ovulelor sau a embrionilor de porci, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană; respectarea cu stricteţe a regulilor de filtru sanitar pentru circulaţia personalului ;
  • – utilizarea unor mijloace corespunzătoare de dezinfecţie la intrările şi ieşirile clădirilor ce adăpostesc porcii şi ale exploataţiei;
  • MĂSURI ÎN CAZ DE CONFIRMARE A PPA

    Toate porcinele din exploataţie vor fi ucise fără intârziere, sub control oficial şi intr-o manieră care să evite riscul propagării virusului PPA;
  • – se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie şi perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploataţie înainte de notificarea bolii;
  • – carcasele porcilor morţi sau ucişi trebuie să fie procesate/distruse sub supraveghere oficială; materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploataţie în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi adoptarea măsurilor oficiale să fie marcate şi distruse sub supraveghere oficială;
  • – orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, aşternutul, să fie supuse procesarii; toate materialele de unică folosinţă care pot fi contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, să fie distruse;
  • – după uciderea porcilor, adăposturile şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, trebuie dezinfectate, iar aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse;

Despre autor

Vlădescu Cristian administrator

Informaţii importante! Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close